fbpx

Nisjeprodusent med stor vekst

Trevareprodusenten Hasås har funnet sin egen nisje med skreddersydde leveringer, rask produksjon og levering på byggeplass. Det har gitt resultater.

Hasås har tidoblet omsetningen de siste 20 årene og i følge økonomisjef Per Frode Brændsrød hadde ikke veksten vært mulig uten et godt forretningssystem i bunnen. – Implementeringen av Microsoft Dynamics NAV og bistanden fra Pilaro gjør at vi hele tiden forbedrer oss. Vi har god oversikt og kontroll, noe som igjen er avgjørende for å ta de riktige strategiske valgene, sier Brændsrød, som opplyser at fjorårets omsetning endte på 213 millioner kroner.

– Vår styrke er at vi kan snu oss ganske kjapt og gjøre spesialtilpasninger på kort varsel. Dessuten har vi en god logistikk med levering av komplette pakkeløsninger, tilkjørt på byggeplass til avtalt tid, fortsetter Brændsrød.

Hasås, som holder til i Kodal i Vestfold, har ambisjoner om å være best i bransjen på spesialtilpasninger og leveringshurtighet, og nøkkelen ligger i forretningssystemet.

– Vi begynte å bruke Microsoft Dynamics NAV i 2005 og det har vist seg å være et riktig valg. Ikke minst fordi systemet er åpent og lett å tilpasse til vårt behov. Forretningssystemet har utviklet seg med oss og gjort oss stadig mer effektive. Jeg føler faktisk vi tar noen steg hver dag.

Trevareprodusenten Hasås har funnet sin egen nisje med skreddersydde leveringer, rask produksjon og levering på byggeplass. Det har gitt resultater.  Vi har god oversikt og kontroll, noe som igjen er avgjørende for å ta de riktige strategiske valgene», sier økonomisjef Per Frode Brændsrød (t.v.) i Hasås. Her sammen med Tom Gerhard Nilsen fra Pilaro.

Kuttet lapper og bestillingsblokker

Brændsrød berømmer også konsulentene fra Pilaro for god hjelp med implementeringen av systemene. En software-investering er som kjent ikke vellykket før den er implementert i alle ledd av bedriften.

– Pilaro er som oss: tilpasningsdyktige og foroverlent, med god kompetanse og erfaring i bunnen, sier Brændsrød, og legger til at Pilaro og Hasås har månedlige møter der hovedtema er hvordan man kan effektivisere driften enda mer.

I dag håndteres all logistikk gjennom Microsoft Dynamics NAV. Gule lapper, bestillingsblokker og papir er kuttet ut. Bestillinger tas opp med håndholdte enheter, varer registreres med strekkoder og leverandørbestillinger, lagerstyring og fakturering styres med forretningsløsningen. – Overgangen til håndholdte enheter har medført mindre arbeid, mindre papir, mindre feil og mer kontroll, mener Brændsrød.

Produksjonsstyring

Hasås fremstiller et vidt spekter av varer fra to produksjonslinjer. Ved hjelp av moderne produksjonsutstyr kjøres store serier ved den ene produksjonslinjen, og spesialprofiler og spesialdimensjoner etter kundens ønske ved den andre. I tillegg har man investert i et moderne anlegg for behandling av både innvendig og utvendig produkter i tre. Også her kan man ta imot spesialbestillinger i alle NCS-farger.

– Vi kan lage profiler helt etter kundens ønske, og vi kan levere ferdig kappet etter eksakte mål, forteller Brændsrød.

Produksjonsstyringen foregår også ved hjelp av Microsoft Dynamics NAV og skreddersydde løsninger fra Pilaro. Målet er effektiv produksjon, raske leveringer og minst mulig bruk av overtid i produksjonen.

Fra gulvet og opp

– Nøkkelen til et godt forretningssystem er ikke flest mulig funksjoner, men at det er skreddersydd til bedriften. Dette gjelder også konsulentene, påpeker Brændsrød. – Vi trenger ikke konsulenter som er flinke på fancy duppeditter og powerpointer, vi trenger folk som kan gå ut blant gutta på gulvet, som kan forstå våre produksjonslinjer og som kan få våre folk med på laget.

I Hasås er systemet integrert i hele bedriften fra gulvet og opp.

– I produksjonen skal forretningssystemet hjelpe oss med å jobbe effektivt. For oss som er ledere skal verktøyene gi kontroll og hjelpe oss med å ta de riktige strategiske beslutningene. Vi bruker rapporteringsverktøyene og føler det gir oss god kontroll. Den siste beslutningen som ble gjort på grunnlag av slike rapporter var investeringen i et flispakkeanlegg. Tidligere gikk flisen i en hall der bønder kunne hente. I dag presser vi baller som selges i pakker. Det har gitt oss en firedobling av omsetningen, forteller økonomisjefen.

Satser på byggevare

Pilaro er i dag ledende på forretningssystemer for produksjonsbedrifter. Gjennom leveransen til Hasås og andre byggevarebedrifter har de også opparbeidet en kompetanse på byggevare.

– Mange i byggevarebransjen lever med gamle statiske systemer, derfor tror vi mange har et stort potensiale for økt lønnsomhet. Vi er i ferd med å utvikle en bransjeløsning, men det viktigste for oss er å lytte til den enkelte bedrift og lage løsninger de har behov for, sier daglig leder i Pilaro, Richard Larsen.


Hasås AS startet i 1957 som en familiebedrift med tradisjonell sagbruksvirksomhet. Bedriften har siden hatt en jevn og sikker ekspansjon. Sagbruksvirksomheten ble etter hvert nedlagt, og fra midten av 90-tallet har Hasås basert seg på kun høvling. I tillegg til egne ferdigvarer har Hasås et komplett lager av trelast og byggevarer som forsyner både privatkunder, entreprenører, ferdighusfirmaer, industrikunder og byggevarehus.

Ønsker du at vi skal ta kontakt med deg? Legg igjen e-post og telefonnummer, så tar vi kontakt snart.